Výživa onkologických pacientů

Výživa onkologických pacientů

Vyvážená strava je nezbytná pro fungování organismu za všech okolností, ale při onkologickém onemocnění její význam ještě více roste. Pokud tělo není schopno přijímat dostatek kvalitní stravy, například při léčbě chemoterapií, začne využívat nejen své zásobní živiny, ale i vlastní stavební látky, zejména z tukové a svalové tkáně.

Tento rozpad tělesných tkání způsobuje postupnou ztrátu tělesných bílkovin, což může vést k celkovému vyčerpání. Bílkoviny hrají rozhodující roli při fungování organismu – podporují imunitní systém, který je nezbytný pro boj s infekcemi, a udržují svalovou hmotu, která je klíčová pro každodenní fungování.

Klíč k podpoře organismu během léčby

Je proto důležité si uvědomit, že i přechodné hubnutí během léčby není pro pacienty s rakovinou prospěšné, i když se váha později vrátí na původní hodnoty. Tělo potřebuje během léčby stálý přísun živin pro zachování obranyschopnosti a udržení síly.

Základem zdravé výživy je komplexní a pestrý jídelníček, který podporuje správné fungování lidského organismu.

Pokud se o této problematice chcete dozvědět více, podívejte se na naši odbornou přednášku nutriční terapeutky Mgr. Věry Andráškové, která má bohaté zkušenosti z praxe s pacienty z nutriční ambulance. Ve své přednášce se zaměřuje na různé potřeby výživy pacientů v prevenci, při léčbě a po ukončení léčby a na nejzákladnější zásady vyváženého stravování.

Výživa – jeden z pilířů ochrany zdraví v prevenci návratu nemocí